Ne zaboravite ulice svog djetinjstva

Čarls Dikens je u romanu “Dejvid Koperfild” napisao:
“Ulice su, naravno, izgledale male. To je, sigurno, uvijek slučaj sa ulicama
koje smo gledali u djetinjstvu, kad im se kasnije vratimo.”

U poslednje vrijeme često razmišljam o djetinjstvu i o onom dječaku koji sam nekada bio.
To me podstaklo da vas uvjerim da male ulice vašeg djetinjstva treba da volite mnogo više
od velikih ulica kojima se sada krećete.

Pod malim ulicama djetinjstva podrazumijevam kraj i ulice u kojima ste napravili prve korake, stekli prve drugove, jurili za loptom i odrasli. Ulice koje su vam nekada izgledale tako velike i zanimljive, a koje vam danas, kada ste odrasli, izgledaju male, prilično skromne i dosadne. Pod velikim ulicama podrazumijevam druge ulice i gradove po kojima se sada krećete, koje sada volite i smatrate svojima.

Opijeni sjajem velikih ulica, često zaboravljamo na one iz kojih smo pošli u svijet.
No, postoji više razloga zbog kojih smatram da treba više da volite male ulice.

Prvo, da nije bilo malih ulica, tokom djetinjstva ne biste imali kuda da šetate, igrate fudbal, košarku ili druge igre sa vršnjacima. Bili biste prilično usamljeni i ko zna da li biste postali ono što jeste danas. Tada vas, onako mlade i neiskusne, velike ulice nisu htjele primiti.

Drugo, male ulice će vam danas omogućiti da provjerite šta ste postali, da izmjerite svoj uspjeh. Te ulice su se smanjile da biste vi mogli da odrastete. Uz to, jedino u tim ulicama možete da se prisjetite svih dragih uspomena iz nekih davnih dana, kada je puno stvari bilo drugačije, vjerovatno i bolje nego sada.

Treće, male ulice vas neće nikada zaboraviti. One uvijek za vas čuvaju iskrenu ljubav koju su vam i onda pružale. U njih ćete moci da se vratite ako vas velike ulice izdaju. Velike ulice to nekada znaju da urade.

Zato, nemojte nikada da zaboravite male ulice svog djetinjstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 77 = 78