Šest kockica za Ligu šampiona

Ženski rukometni klub Budućnost iz Podgorice je 13. maja 2012. godine postao prvak Evrope. Na ovu titulu, čekalo se jako dugo. Do tada najveći domet bio je plasman u polufinale Lige šampiona, gdje je Budućnost zaustavljena čak sedam puta. Kao navijač, pratio sam utakmice i dešavanja oko kluba i uvjerio se koliko je teško osvojiti ovu titulu, ali isto tako i da ništa nije nedostižno kada se dovoljno želi i kada se na ostvarenju cilja radi na pravi način.

Da bi neki klub postao šampion Evrope, jasno je da puno kockica mora da se poklopi. Ako samo jedna kockica nije na svom mjestu klub će biti daleko od titule. Budućnost je ove sezone uspjela da složi sve kockice, a ja ću navesti onih šest koje smatram da su najznačajnije za postizanje ovog uspjeha:

1. Budućnost je napravila odličan potez kada je uspjela da u svoje redove vrati Bojanu Popović, najbolju svjetsku igračicu, koja je bila spremna da svoje iskustvo podijeli sa mlađim igračicama, da ih natjera da iz sebe izvuku maksimum. Bojana je počela da igra rukomet u Nišu, ali je kao igračica ipak sazrela u Podgorici odakle  je otišla u Dansku da igra za najbolje klubove. Tamo je čak pet puta osvojila trofej Lige šampiona.

Bojana je znala koliko svi u Podgorici žele titulu, poznaje crnogorski mentalitet, i željela je da se na neki način oduži klubu, koji joj je bio odskočna daska do krova Evrope i svijeta. Siguran sam da je svim igračicama bilo lakše da igraju kada su znale da u ekipi imaju Bojanu. Igrale su sa manje grča, znale su da na nju mogu uvijek da se oslone. Bojana je bila značajna i iz razloga što su protivničke igračice razmišljajući kako nju da zaustave ponekad manje pažnje obraćale na druge rukometašice Budućnosti.

2. Drugi jako značaj potez bio je dovođenje golmanke Klare Voltering, koja je u Podgoricu donijela njemački šmek. To je igračica koja je spremna da uradi nemoguće, koja je bila sposobna da odbrani gol kada se lomi rezultat a Budućnost ima dva igrača manje u polju. Klara nije dozvoljavala sebi da se opusti ni jednog trenutka. Bila je maksimalno posvećena odbrani svog gola i kada rezultat nije bio povoljan, a čak i onda kada je Budućnost vodila sa deset golova razlike.

3. Nisu samo Bojana i Klara zaslužne za titulu. Da bi osvojila Ligu Šampiona Budućnost je na svim pozicijama morala da ima kvalitetne igračice. Ako bi se desilo da jednoj igračici ne ide, druga bi preuzimala odgovornost. Da sve igračice nisu izuzetno kvalitetne i talentovane, one bolje bi se, možda i nesvjesno opustile. Ne bi postojala zdrava konkurencija, a ni treninzni ne bi mogli da budu dovoljno kvalitetni. Ne treba zaboraviti ni da su često najbolje igračice dobro čuvane, i da se ponekad se dešavalo da nemaju svoj dan. U tim trenucima su one koje možda nemaju još uvijek tako zvučna imena pokazivale da nisu slučajno na terenu.

Uprava kluba je takođe svoj posao uradila kako treba, a svakako i trener koji je na pravi način pripremao i vodio ekipu.

4. Igračice su znale da i kada gube, ne smiju da posustanu, pa su i u takvim situacijama uspijevale da zadrže koncentraciju. U svakom trenutku su znale da je svaka odbrana, svaka oduzeta lopta, svaki postignuti gol izuzetno važan. Znale su da do pobjede mogu samo psihički jake ekipe koje se nikada ne predaju i koje se za pobjedu bore do poslednje sekunde.

5. Veliki uspjeh, bilo je lakše postići uz podršku navijača. Navijači su domaćem timu davali vjetar u leđa, a gostujućem timu otežavali da igraju. U važnim utakmicama uvijek je bila puna dvorana, pa je i to tjeralo igračice da daju sve od sebe. ŽRK Budućnost je uvijek cijenila podršku koju dobija od navijača, i nije se ljutila na njih kada se ne pojave u velikom broju na nekoj manje važnoj utakmici ili kada su pojedinci činili manje izgrede. Navijači su ipak uvijek bili pravi kada je bilo najpotrebnije.

6. Za uspjeh nije dovoljna jedna generacija. Za ovaj uspjeh bilo je bitno da klub ima tradiciju i ime koje je izgrađeno u pokušajima da se dođe do krova Evrope. Za uspjeh su zasluzne i Maja Bulatović, Anica Đurovic, Tatjana Jerominok, Cigankova, Gricenko, Lukjanjenko, Sanela Knezović, Mara Jovanović, Jovanka Radičević i druge igračice koje su u prethodnim godinama bile dio ovog tima.

Ugledajte se na rukometašice Budućnosti, a to vam može pomoći da i vi laške stignete do uspjeha u poslu kojim se bavite i uopšte u životu. One su na ovu titulu dugo čekale, ali su uz vjeru, strpljenje i kvalitetan rad sa pravim ljudima i navijače uspjele da ostvare san. Neka im je srećna titula prvaka Evrope.

2 Comments

 1. Mislim da je ovde izostavljena jedna bitna kockica, a to je nazalost, novac koji su obezbjedili sponzori (Rudnik Uglja – Pljevlja 🙂 ). Jer da nije bilo tog novca ne bi ulaz u Moracu bio besplatan na svakoj utakmici, ne bi se Bojana (svaka čast Boko najbolja si) vratila ovde da završi započeto, ne bi se Klara cimala iz Njemačke čak ovamo da brani (Klaro draža si mi od Klaudije Šifer), ne bi se mogao obezbijediti dovoljan fond kvalitetnih igračica i uslovi za njihov isto tako kvalitetan rad, ne bi se generacije mladih igračica mogle nesmetano kaliti i sazrijevati što u klubu što u fiiijalama…

  Suma sumarum praktično ne postoji Ž.R.K. u CG a da nije pretvoren u filijalu Budućnosti. U Pljevljima su praktično ugašeni i muški i ženski rukometni klubovi zbog “nedostatka” finansija (ženski je posto filijala, a muški je u najboljem slučaju poluamaterski), a nije bolja situacija ni u ostalim gradovima.
  Da li Budcnost Crna rupa koja usisava u sebe sav rukometni kapacitet CG ne ostavljajući ostalim klubovima čak ni šansu da opstanu a kamoli da se razvijaju, sve zahvaljujući sponzorima koje je obezbjedila uprava kluba (http://boo.vg/Yv – ciljno prva dva imena)? Kritika ljudima iz državnih i opštinskih organa koji su dozvolili ovakvu degradaciju čitavog sporta, ne samo rukometa.

  No ako bi tvoj blog gledali kao svijetlu stranu, ovaj komentar dođe kao tamna strana mjeseca koji ima za cijla da ukaže na neke očite nelogičnosti našeg društva a to je džaba talenat, džaba dobra vojla i trud ako nema para da sve to poguraju. Iskreno vjerujem da ovo nije tačno i da se i bez novca mogu ostvariti rezultati, ali činjenice su protiv. (neka me neko demantuje molim vas)

  Pridružujem se čestitkama i nadam se da će se dame koje otputuju u London vratiti sa zlatom jer one to i jesu!!!

  1. Plane, hvala ti sto si svojim komentarom upotpunio tekst. Slažem se sa većinom stvari koje si naveo. Vidi se da poznaješ prilike. Ja sam namjerno izostavio pricu o novcu. Cilj mi je bio kao sto si i sam rekao da ukažem na lijepe stvari kojih smatram da je više, jer djevojke su zaista sjajne.

Comments are closed.